Yapay Zeka ile Alışkanlıklarımızı Yeniden Tanımlıyoruz
- Pieces Global
- 12 Mar 2024
- 2 dakikada okunur

Geçtiğimiz 27 Şubat'ta, EO Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen, Luis I. Cortes'in katılımıyla düzenlenen "İşletmenizde Yapay Zeka Uygulamaları" başlıklı etkileyici bir atölye çalışmasına katılma fırsatı buldum.
Bu atölye çalışmasının bana verdiği en değerli bilgi, ChatGPT'nin gerçekte ne yaptığına dair oldu ki bunu “Autocomplete on Steroids” olarak açıklayabilirim.
Bu ifade, yapay zekanın basitçe otomatik tamamlama ötesinde, kullanıcıların yazımını sadece tahmin etmekle kalmayıp onların niyetini anlayarak, bu doğrultuda etkileşim kurabilen bir seviyede olduğunu gösteriyor.
Bu atölye ve öğrendiklerim, bana yapay zeka uygulamalarını günlük iş akışımıza nasıl entegre edeceğimiz konusunda yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Kullanıcılar olarak, arama motorlarına soru sorma alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmamız gerektiğini gösterdi. Yapay zeka araçları artık sadece sorularımıza cevap vermekten çok daha fazlasını yapabilecek kapasitede. Bu araçlar artık verdiğimiz görevleri yerine getirebilen, etkileşimli ve akıllı yardımcılarımız haline geldi. Yapay zekayla etkileşimde bulunurken, özellikle önemli olanın, "doğru brief verme" yeteneğimizi geliştirmek olduğunu gördüm. Bu, bir yöneticinin ekibine görev atarken yaptığı gibi, yapay zekaya da bir iş verirken net ve öz bilgileri en sağlıklı şekilde aktarmamızı gerektiriyor.
Nielsen Norman Group'un araştırmaları da bu noktada önemli bulgular ortaya koyuyor: Etkileşimlerimizde eksik olan belirli bileşenler, uzun ve verimsiz diyaloglara yol açıyor.
Bu, bize, yapay zeka ile nasıl iletişim kurmamız gerektiği konusunda bir fikir veriyor. Tıpkı bir ekibe liderlik ederken nasıl doğru talimatlar veriyorsak, yapay zekaya da net ve açık bir şekilde ne istediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Nielsen Norman Group'un araştırması, sorgularımızdaki eksikliklerin uzun ve verimsiz diyaloglara neden olabileceğini gösteriyor. Bu, zamanla, tasarımcıların yapay zeka arayüzlerini kullanıcı dostu hale getirerek bu sorunu çözmeleri gerektiğini işaret ediyor.
Yapay zeka ile iletişim kurarken, geleneksel "Kim, Ne, Nasıl" sorularını bir kenara bırakmalı ve yapay zekaya net bir "Rol", "Amaç", "Görev”, “Format”, “Kısıt” ve “Referans” sunmalıyız. Bu, etkili bir iletişim ve başarılı bir işbirliği için kritik önem taşıyor.
OpenAI platformunda yer alan tavsiyelere göre; daha alakalı cevaplar alabilmek için sorgularımıza detaylar ekleyebilir, yapay zekaya belirli bir rol verebilir ve net bölümler belirleyebiliriz. Bu, yapay zeka ile olan etkileşimimizi daha verimli hale getirecektir. Bahsettiğim açıklamaları bir örnekle somutlaştırmak isterim.
Yapay Zeka ile Alışkanlıklarımızı Yeniden Tanımlıyoruz ki işte size yapay zeka ile daha etkili iletişim kurmak için bir örnek:
Modelden bir rol benimsemesini talep edelim: "Big Data Uzmanı olarak davranmanı istiyorum."
Amaç belirleyelim: "Satış personelimiz için daha nokta atışı müşteri ziyareti rotası geliştirmek istiyorum."
Veri seti sağlayarak net bölümler oluşturalım: “Sana bir veri seti sağlayacağım."
Görevi ve bu görevi tamamlamak için gerekli adımları belirtelim: "Verilere dayalı bir çözüm geliştirerek içgörüler ve öneriler sunmanı istiyorum."
Örnek (referans) verelim: "Perakende işletmemiz için, son 5 yıllık müşteri ziyaretlerimizin ve satış cirolarımızın verilerine dayanarak hangi müşteri temsilcimizin hangi müşterileri ve ilk önce hangi müşteriyi ziyaret ederek başlayıp hangi müşteriler ile devam etmesi gerektiğini sırasıyla tahmin eden bir makine öğrenimi modeli geliştir."
Kısacası uzun bir süredir terim olarak hayatımıza giren “storytelling” kabiliyetlerimizi geliştirerek, doğru prompt yazmak için alışkanlıklarımızı yeniden şekillendirmemiz yeni ekibimiz olan yapay zeka ile doğru iletişim kurmamız için en temel şart.
Yapay zeka teknolojilerinin hızla geliştiği bu dönemde, yapay zeka uygulamalarını işlerimize entegre etmek ve onlardan maksimum fayda sağlamak bizim için büyük önem taşıyor.
Umarım bu bilgiler, yapay zeka dünyasındaki yolculuğunuzun başında iseniz, sizi bir miktar aydınlatmıştır. Hepimize üretken günleri dileklerimle...
Comments